Oncologiefysiotherapie
Behandelingen bij kanker zoals een operatie, chemotherapie, radiotherapie en/of hormoontherapie kunnen gevolgen voor u hebben in het dagelijks functioneren. De oncologiefysiotherapeut behandelt lichamelijke klachten die ontstaan zijn als gevolg van deze behandelingen of als gevolg van de aandoening zelf.
Voorbeelden van deze lichamelijke klachten zijn:
- stijfheid in gewrichten en spieren
- minder spierkracht en/of afname algehele conditie
- vermoeidheid
- pijn
- veranderingen/verklevingen van de huid door litteken of door bestraling
- een ander gevoel in handen en voeten of pijnlijke handen en voeten als gevolg van de chemotherapie.
- spanningsklachten
- oedeem (vochtophoping): zie oedeemfysiotherapie
In alle fases van de ziekte kan de oncologiefysiotherapeut voor u van betekenis zijn.
- Meestal zijn de medische behandelingen gericht op het bestrijden van de kanker, de curatieve fase gevolgd door de herstelfase. Al tijdens behandelingen als chemotherapie maar ook na afloop kan gestart worden met fysiotherapie om bijvoorbeeld zoveel mogelijk verlies van kracht en conditie tegen te gaan.
- Soms is de kanker niet meer te genezen, de palliatieve fase. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De oncologiefysiotherapeut kan u helpen een zolang mogelijk actief leven te leiden, kwaliteit van leven staat centraal.
- De terminale fase is de fase waarin het levenseinde nadert. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar een comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.
Na een gesprek en een onderzoek wordt aan de hand van uw hulpvraag een behandelplan opgesteld. De behandeling kan individueel zijn of in kleine groepjes (zie oncologische revalidatie). Aan huis behandelen is ook mogelijk. Voor oncologiefysiotherapie heeft u een verwijzing van uw specialist of huisarts nodig.